inom dag ar dejtingapparna saken da stora arenan sta partnermoten

inom dag ar dejtingapparna saken da stora arenan sta partnermoten

Dejtingsapan Gift utbredd etta ogonkastet, sasom hade invigning, lockade i ar rekordpublik. Pa sociala medier age amatoranalyserna forsavit ”Tacoparet” och ”Vardparet” haglat nar, samt i Aftonbladet gre forfattaren Tone Schunnesson rorande programmet att ”pandemin har gjort ja besatt av familjebildning”.

Efter sju sasonger small det tvart mot

Att en nedstangt krog- samt kulturliv skulle fa det utdoda fenomenet lagerelds-tv att bilda var kanske ick fullkomligt oforutsett. Andock att ett relationsexperiment skulle hamna pa matlistornas tio ino klimax ovan mest entusiasmerande tidsschema ager forvanat.

Tinder, tavlan, Elitsinglar.Dar knyter vi kontakt med handrackning utav bilder sam beskrivningar fran oss sjalva samt andra. Kungen blott markli sekunder avgor vi ifall saken da sasom dyker op pa skarmen stammer overens tillsammans vara preferenser.

Det befinner sig hygglig overensstammelsen sasom befinner sig idealet. Sasom en av deltagarna i aktenskapsbunden spann etta ogonkastet betuttad utbrast postumt att tillverka fatt hora nago ljudinspelning tillsamman saken dar blivande: ”Vi later jambordig kungen rosten!”. Arets utgava inneha ino annu hogre omfattning ann tidigare tagit fasta kungen att passa paren personlighets- och varderingsmassigt.

Anda holl det ick det har aret heller. Ett par utav do tre paren gick separerade vagar. Programmets track rekord nar det galler relationernas varaktighet befinner si uselt.

Karleken befinner si en olost gata. Skad mitt i varenda sin gatfullhet vilar saken da kungen nago lang faktiska komponenter. Den framsta bruten do ar sarbarhet.

Den nya tidens parbildningsmonster, praglade utav teknikens overtagande sam utav karleken sasom en handelsplats, ar objekt forut livaktig sociologisk forskning tillsammans starkt existentiella dimensioner. Internationellt befinner si den israeliska sociologen Eva Illouz ett fran dom stora namnen. I tryta litteratu Darfor gor karlek smart av, samt Darfor tar karleken final, saso kom villig svenska ino fjol, beskriver hon hurdan sammanflatningen emellan kapitalism samt karlek ager andrat forutsattningen sta parrelationer.

Shoppingbeteendet villig exempelvis Tinder gor att persone far komplicerat att evaluera dom relationer dom har, avser Illousz. Vi blir osakra samt oformogna. Bade nar det innefatta att bilda relationer samt att stanna ino dem.

Har hemma har underben forskarna kallar ”karlekens manuskript”, alltsa det outtalade manus som styr vara relationer, diskuterats utav bland andra sociologen Emma Engdahl. kom hon ut tillsamman Depressiv karlek, ett skrift tillsammans fortsatt aktualitet.

Foljden av denna tveksamhet befinner sig att flertal relationer saknar hall

Utgangspunkten for ”Gift vid ett ogonkastet” befinner sig mankemang, anser Emma Engdahl samt avse att vi plikt godkanna att vi icke kan avsyna valet av partner tillsammans rationella overvaganden.

Det befinner si nar vi oppnar oss pro den andre sasom vi utsatter oss pro ett opposition vi inte kan spa. Sam det befinner sig det ha oforutsagbara sasom ar sjalva nyckeln at emotioner.

– Det som gor att vi blir kara befinner si sallan karaktar eller utseende inte med liten grejer. Som hur kar promenera, hur hane stryker handen igenom haret alternativ blinkar kungen forena ogat nar hane blir angslig, sade Emma Engdahl vid ett symposiu harforleden, arrangerat utav Vetenskapsradet och Institutet stav framtidsstudier.

Forhalland erhalla emellan perso och individ. I en digital tidsalder hotas det ha mote bruten skarmen sam fran dejtingapparnas redigerade framstallningar. Vi foralskar oss inom nago foto.

Enligt Emma Engdahl leder denna villi forhand givna illustration mo att vi nar vi antagligen traffa icke befinner si i motet tillsammans den andre. Projektionerna staller sig i vagen – do sasom befinner si formade dels av min personlig kravlista, dels utav underben mi tycker ja tillverka sett inom appen.

Ja, egentlige faller saken da andre bort, avser hon. Vi antagande att vi soker saken dar andre skada no age vi redan tagit bort hen klocka ekvationen.

Skarmen fungerar mer som nago jakande spegel ann en ruta ut till ett farsk perso. Snarare annu att styra jag til det sjalv begar, alltsa en annan person, astadkommer saken da ja inte tillgangli bruten sjalva begaret ino sig, itu den kick det skanke att fabricera mig solo sasom nagon begarande manniska.

Oron samt kritiken ar bamse nar det galler hurdan parbildningens digitalisering forstor mojligheten att traffas andra manniskor villig djupet. Sarskil nar det innefatt saken da samfardse sasom hander igeno text.

Skad det finns likasa andra samt ljusare bilder bruten utvecklingen. Psykologer sam vetenskapsma talar om nagon comeback stav det skrivna spraket. Det saso skrivs i sms, chatt sam e-post upprattar ett slags sprakligt sal dar de saso skriver mots i kanslan utav att existera autentiska for varandra, avse do. Det befinner sig en upplevelse utav oforfalskad samvaro darbort kommunikationen icke enkom befinner si ett produkt fran relationen inte me ar sjalva relationen.

Det vi skriver kan vara mer blottlaggande for vilka vi befinner si annu hurda vi talar; massa personer upplever hur dom kommer mot sin precis inom chatformatet darborta hane kan erhalla epok att tanka.

Darborta somlig titta saken da digitala parbildning saso e talesatt sta tidtypisk flyktighet ser andra ett klassisk intimitetslangtan. Den konsumistiska synen pa folk befinner sig mest nago aktivitet kungen ytan, avse de. I sjalva verket soker manniskor snarare emotionellt djupare relationer an underben hane gjorde forr, enar aktenskapet i hog grad var ett overenskommelse forsavit nago praktiskt splittrad vardag.

Karleken befinner si en olost gata. Skad karna i varenda sin gatfullhet vilar saken da pa nago rad faktiska komponenter. Saken dar framsta av dem befinner si sarbarhet. Stav att vet alska tvingas vi producera oss sarbara – nar vi alskar blir vi sarbara. Sarbarheten befinner sig bade karlekens anlednin samt effek.

Iden ifall karlek befinner sig darfor intensivt forknippad tillsammans iden forsavit lidande. Eva Illouz analyserar forskjutningen saso hon menar har skett. Inom litteraturens sam dramatikens klassiska berattelser inneha karlek samt fangel varit intimt sammanflatade. Illouz tittar hurda forestallningen utmanas bruten en vasterlandsk terapikultur saso vill forgora ont.

Paradoxalt tillracklig vaxer samtidigt depressionen fram sasom socialt formogenhet. Att hava genomgatt krampa sam bryderi ses som nago bestam duglighet. Emma Engdahl beskriver hurdan kunnand utav depression blivit ett bevis pa emotionellt djupt, vilket flertal onskar sig bruten ett partner i dag. Att besta depressiv samt kara inneha blivit ett nytt personlighetsideal, avser hon. Meda ar hon klentrogen; saken dar depressiva karleken rymmer ej saken dar sortens sarbarhet som oppnar undertecknad kontra andra. Tvartom kroker saken da sig in ino sig sjalv.

Hurdan titta framtidens karleksjakt ut? Lange ager träffa Asiatiska kvinnor man talat forsavit hurdan sekulariseringen paverkar var bild bruten karlek. Tillsamman religionens tillbakadragande forsvann nago fordom sjalvskriven chans at transcendens. Romantisk karlek har blivit manga manniskors enda vag till upplevelsen av det bortomvarldsliga sam mot ett overskridande bruten jaget.

Det framtidshot som sociologer som Illouz samt Engdahl pekar gallande befinner si vidstrackt mer forodande annu sa. Namligen att vi ej langre vill overstig nagonting alls.

اترك تعليقاً

لن يتم نشر عنوان بريدك الإلكتروني. الحقول الإلزامية مشار إليها بـ *